2024.07.15.

Angyali üdvözlet nyári estékre: Június 10. Szent Margit ünnepe.

Margit napja mint Medárd, időjósló nap is, negyvenes nap.

A 40 igen nagy jelentőségű a bibliában, azaz ha esik az eső, negyven napig fog esni.

Tekintve, hogy Medárd és Margit szinte szomszéd a naptárban, ez el is fogadható.

„Margit felhőtől fél, égi háborút vél.” – Tartja a rigmus.
Általában mindenütt azt tartják, hogy ez a nap a len és a káposzta vetésének ideje.
Szegény Margitot rossz hírbe hozták a retekkel!
Antiókhiai Szent Margit tizenöt éves volt, amikor mártírhalált halt.

A naptári helye miatt van kapcsolata a a retek növénnyel – bizony, szó sincs esetében a higiénia hiányáról. Retkes Margit néven azért emlegetik, mert ezen a napon vetik a retket, hogy jó gyenge maradjon, de ekkor van a káposzta-, a lenvetés ideje is.
Mint sok más vértanú halálát, az ifjú Margitét is a vakbuzgó apja idézte elő: miután képtelen volt gyermekét kereszténnyé lett leányát pogány hitére visszatéríteni, ugyanis maga jelentette fel a hatóságoknál.

A börtönbe vetett Margit legyőzte a sárkányalakban megjelenő kísértőt, de hóhéraival szemben védtelen. Változatos kínzások után végül lefejezték.

Margit a magyar Árpád-kor kivételesen tisztelt szentje, aki a „Királyság Patrónája” címet viselte. Kultusza akkor lendült fel igazán, amikor II. Endre szentföldi keresztes hadjáratáról hazahozta koponyaereklyéjét. Hazai kultuszának része lehetett abban, hogy IV. Béla Margitnak nevezte el a tatárjárás borzalmaitól való szabadulásáért cserébe Istennek ajánlott leányát. Az Árpád-házi királyleány domonkos apáca, majd maga is az egyház szentje lett. Egyesek szerint az Árpádok vére buzgott Skóciai Szent Margitban is. Ő is példaképül szolgálhatott Árpád-házi Szent Margitnak.
Miért legyes Margit?

A néphagyományban még legyes Margitnak is hívják – ez sem valami hízelgő.
Ezen a napon nem szabad kinyitni az abla­kot, mert akkor abban az évben sok lesz a légy. A hiedelem szerint “Margit asszonya le­gyek királynője és ezen a napon minden konyhába beereszt egy kötővel”. Úgy védekeztek ellene, hogy mise idején a szántóföldről hozott földet szétszórták a házban -gondolom, az, aki nem ment a misére. aki meg ment, az takarított otthon… Tyúkültetésre is alkalmas ez a nap.
Általában esős napnak tartják. Termésjósló nap Retkes Margit napja: ha esik az eső ezen a napon, akkor rossz lesz a dió- és a mogyorótermés.
Tánczos Erzsébet írása
Életfestők

Megerősítés: Tanulj meg vidáman várakozni. Egyél, igyál, élvezd a jelenedet, és ne rontsd el azzal, hogy türelmetlenül vársz valamit vagy valakit! Nem azért élsz, hogy túljuss valamin, hanem azért, hogy élj, és gyönyörködj a pillanatban. Lépj ki a mókuskerékből. Fújd ki magad… Minden vágyunk akkor szokott teljesülni, amikor már nem is vágyódunk olyan nagyon. Nem vetted észre? Amikor már nemigen kell – megkapjuk…
(Müller Péter)

 

error: Content is protected !!